14 Μαΐ 2010

Στη δημοσιότητα ονόματα Ελλήνων γιατρών που φοροδιαφεύγουν

Αναδημοσιεύουμε το πιό κάτω άρθρο από το Naftemporiki.gr
Το μόνο σχόλιο μας είναι ότι θα ταν πολύ ενδιαφέρον αλλά και χρήσιμο για τα δημόσια οικονομικά οι Κυπριακές Αρχές να κάνουν κάτι ανάλογο για διάφορους ελεύθερους επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, αυτοεργοδοτούμενοι, κλπ. που φοροδιαφεύγουν στις πλάτες των απλών υπαλληλων.

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών τα ονόματα γιατρών της Αθήνας που φοροδιαφεύγουν. Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.907.991,52 ευρώ σε έξι ιατρούς, ενώ σε τέσσερις ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Στοιχεία από στοχευμένες διασταυρώσεις, όπως και οι πληροφορίες που προκύπτουν από καταγγελίες πολιτών, αξιοποιήθηκαν στις έρευνες και στους ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν από το Σ.Δ.Ο.Ε. σε περισσότερους από 150 γιατρούς στο Κολωνάκι και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου Αττικής. Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν ουσιαστικές παραβάσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης σε 57 γιατρούς, των οποίων τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο.

Για 36 εξ αυτών προέκυψαν επιπλέον στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από πιστωτικά ιδρύματα, άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, καθώς και διενέργεια έρευνας για εντολές εμβασμάτων προς το εξωτερικό. Για τους συγκεκριμένους αλλά και για τους υπόλοιπους γιατρούς, το υπουργείο Οικονομικών διενεργεί περαιτέρω ελέγχους και θα ακολουθήσει κάθε νόμιμη διαδικασία, καθώς και λήψη διοικητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος των ιατρείων.

Η λίστα του υπουργείου με τους γιατρούς που φοροδιαφεύγουν: http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/press_office/DeltiaTypou/Documents/2010_05_12_doctors.pdf .

Επιπρόσθετα, από διαφορετική έρευνα, σε έξι περιπτώσεις γιατρών, όπου ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε. ανέδειξε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.907.991,52 ευρώ και σε τέσσερις από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Σε άλλες πέντε περιπτώσεις γιατρών έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 2.446.280,12 ευρώ. Τέλος, σε 12 ορθοπεδικούς γιατρούς, για τους οποίους διενεργείται δικαστική έρευνα στο πλαίσιο του σκανδάλου της De Puy και ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, δεσμεύτηκαν με εισαγγελική παραγγελία οι καταθέσεις τους.

Όπως διευκρινίζεται, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα συνολικά δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματα αυτών των γιατρών ανέρχονταν στο ποσό των 12.085.858,84 ευρώ για τα έτη 2001-2008 και οι συνολικές καταθέσεις στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανέρχονταν στο ποσό των 31.054.540,79 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και σε άλλους οκτώ ορθοπεδικούς γιατρούς. Όπως αναφέρεται, τα ονόματα δεν δημοσιοποιούνται προς το παρόν ώστε αν προχωρήσει απρόσκοπτα η εισαγγελική έρευνα.



3 σχόλια:

  1. Diafwnw.

    Oi giatroi, logistes kai dikhgoroi den exoyn anagkh na forodiafygoyn (exei etsi rhma?).
    Eidika oi dikhgoroi kai oi logistes poy anhkoyn h exoyn etaireies.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παίδες ζείτε? έννα συνεχίσετε τις καταγγελίες??

    http://neerie.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή