31 Αυγ 2009

Τα Οικοδομικά Κυβερνητικά Έργα κατά το 2009

Άρθρο της Ηρούς Ευθυμίου που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα στην Κυπριακή Οικονομική ιστοσελίδα Stockwatch.com.cy:

Στην εργοληπτική εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου κατακυρώθηκε μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο από τα οικοδομικά έργα που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2009. Εσωτερικό σημείωμα του υπουργείου Συγκοινωνιών που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου και φέρνει σήμερα στην επιφάνεια η StockWatch, καταδεικνύει τον καταμερισμό των οικοδομικών έργων του Τμήματος Δημοσίων Έργων σε διάφορες εργοληπτικές και καταγράφει τις πρόνοιες των συμβολαίων που υπογράφτηκαν.

Από τα εννέα οικοδομικά έργα του φετινού προϋπολογισμού για τα οποία υπογράφτηκαν ήδη συμβόλαια, το μεγαλύτερο είναι αυτό της ανέγερσης των νέων κεντρικών γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεων ύψους €26,25 εκ. Η υπογραφή του συμβολαίου έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2008. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η διάρκεια του έργου είναι μέχρι 30 μήνες και περιλαμβάνει και συντήρηση για 15 χρόνια.

Η εταιρεία έχει αναλάβει επίσης το μεγαλύτερο από τα φετινά οδικά έργα, αυτό του κόμβου του ΓΣΠ, έναντι €21,5 εκ.

Η εταιρεία Lakis Georgiou Construction έχει αναλάβει το έργο της πρώτης φάσης της νέας αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου που περιλαμβάνει την ανέγερση κεντρικού αστυνομικού σταθμού και κρατητηρίων με κόστος €5,99 εκ. Το έργο κατακυρώθηκε τον περσινό Μάιο με την πρόνοια να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών.

Άλλο μεγάλο έργο είναι αυτό της δημιουργίας κρατητηρίων στον αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας για το οποίο υπόγραψε συμβόλαιο το Νοέμβριο του 2008 και για διάρκεια 15 μηνών η εταιρεία Α. Παναγίδης Public με κόστος €5,04 εκ.

Το κόστος για την κατασκευή νέων αποθηκών στο Αρχηγείο Αστυνομίας ανέρχεται στα €2,97 εκ. Το έργο κατακυρώθηκε στη P.A. CYTECO το Δεκέμβριο του 2008 με τη δέσμευση να παραδοθεί σε 9 μήνες. Υπάρχει επίσης πρόνοια για συντήρηση του έργου μετά το 2010.

Οι Αδελφοί Ιακώβου έχουν αναλάβει την ανέγερση του Ογκολογικού Κέντρου στο νέο νοσοκομείο Λευκωσίας. Το συμβόλαιο υπογράφηκε στις 8/8/2009 με τη δέσμευση να ολοκληρωθεί σε 42 εβδομάδες και το κόστος ανέρχεται στο €1,18 εκ.

Η εταιρεία Lois Builders υπέγραψε συμβόλαιο ύψους €0,84 εκ. για την επέκταση εξωτερικών ιατρείων στο νοσοκομείο Λεμεσού υπό την προϋπόθεση το έργο να αποπερατωθεί εντός 8 μηνών.

Στην εταιρεία Eltra Construction έχει ανατεθεί στις 9/12/2008 το έργο της βελτίωσης και συντήρησης του χώρου στάθμευσης του Συνεδριακού Κέντρου Λευκωσίας. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, το κόστος του έργου υπολογίζεται στις €0,61 εκ. και θα πρέπει να παραδοθεί εντός 10 μηνών.

Άλλα δύο μικρότερα έργα, αυτό του πυροσβεστικού σταθμού Ορόκλινης ύψους €0,61 εκ. και αυτό της επέκτασης του τμήματος Αιμοδιάλυσης του νέου νοσοκομείου Λεμεσού ύψους €0,37 εκ. έχουν κατακυρωθεί στις εταιρείες S. Hadjichristofi Construction και Α. Παναγίδης Contracting Public, αντίστοιχα. Το πρώτο συμβόλαιο υπογράφηκε στις 20/2/2009 με διάρκεια 12 μηνών και το δεύτερο στις 6/7/2009 διάρκειας 8 μηνών.

Πέραν των εννέα έργων για τα οποία υπογράφτηκαν συμβόλαια, εκκρεμεί επίσης η υπογραφή συμβολαίων για άλλα τρία μεγάλα έργα των €30 εκ. περίπου. Αυτό του κτιρίου της Προεδρίας 2012 το κόστος του οποίου υπολογίζεται να ξεπεράσει τα €16,7 εκ., της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας στον αερολιμένα Λάρνακας με ένα κόστος της τάξης των €12,7 εκ. και το έργο της επέκτασης της ανοικτής φυλακής με κόστος πέριξ του €1,5 εκ.

Επίσης, για την πρώτη φάση του κτιρίου μεταναστών στη Μενόγεια αναμένεται να δημοσιευθεί η προσφορά τον Οκτώβριο. Το έργο θα κοστίσει γύρω στα €10 εκ. Η δεύτερη φάση, που υπολογίζεται να προσφοροδοτηθεί τον Αύγουστο του 2010, θα κοστίσει €20 εκ.


Η ανάληψη κρατικών έργων υποδομής σε δύσκολες εποχές όπως αυτή που διανύουμε τώρα μπορεί να αποβεί σωτήρια για την Οικονομία του τόπου. Η Φουκού εύχεται νσ ολοκληρωθούν σύντομα όλα τα έργα υποδομής.

31 σχόλια:

  1. tora katalava pos plirothike i metagrafi MAKRIDI stin omonia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. en me dika mas rialia pou pianei paiktes i omonoia
    ta rialia tou kipreou pou tin kivernisi pou
    dia tou milti doulies gia na ta dia tis omonoias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. pio en to prb s esena re me tn metagrafi?en p tn pougka s p efkikan ta riallia?
    alli duleia en eshete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. And your points is....?
    Oti kamnei erga h kybernisi? Bravo tis.
    Para na men kamnei katholou....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. oi t point en oti pianei o miltiades tis megales se kostos prosfores.alla etsi g na 3erete dulies epiane j epi kivernisi kliridi j tassou.
    alla i douleia sas en na aniete to stoma sas j na sirnete rotsus! en kazani p vrazei o proedros...ama 3espasei enna thelete tripa na xostite

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Re anwnyme 11:35

    Pe mou to ama ksespasei o proedros gia na arxisw na gelw.... Ekame tzai i mougia kolo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Erga entos tis kyprou kamnei "kamposa"...sto kypriako omws eskatosen ta alla den sazountai pleon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. OMONOIA KEFALEO PROTATHLIMA.

    OMONIATES KAPITALISTES, KEFALEOKRATES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ne re anwnyme 11:40

    prepei na eisai polla magkas esy.ate gamithu mlk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. enna spasei o proedros pou to fai oxi na 3espasei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ε Moonlight, εσού ίντα πετάσσεσαι τωρά τζιαι χαλάς την πιάτσα?! εν θωρείς εν μόνο για ανώνυμους το πάρτυ; ρέξε δα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. MPRAVO PAIDIA GIA TO ARTHRO(NA GRAFETE PIO AREA GIA THN KYBERNHSH KAI THN XOMO GIATI PARAKOLOYTHEI MAS H KYP)! NA DOUME POTE THA ANTIDRASOUN TA ALLA KOMMATA KATANTHSE KOURASTIKO PIA! OLA TA LEFTA TWN FOROLOGOUMENWN STHN KOKOMONOIA! TOYLAXISTON AN EKAMNAN KAI TPT NA PW ENTA3EI!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ακόμα χτές ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Μακρίδη, τζε μάνι-μάνι εβάλετε μου τζε άρθρο (τυχαίο?) για τις προσφορές που πίανει ο Μιλτής που την κυβέρνηση. Όμως επαραλείψετε μια λεπτομέρεια. Έπρεπε να γράψετε τζε για τις προσφορές που έπιανε επι καιρό Κληρίδη τζε Παπαδόπουλου. Αλλά γράφετε ότι σας συμφέρει, τζε αν δεν ήταν πρόεδρος της Ομόνοιας κάνενας δεν θα ελαλούσε τίποτε. Η παραπληροφόρηση του κόσμου (όχι μόνο απο εσάς)τζε τούτο το παραμύθι πρέπει να τελειώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ δεν κατάλαβα γιατί όλοι στα σχόλια σας μιλάτε για ποδόσφαιρο. Το άρθρο αφορά καθαρά την οικονομία. Πουθενά δεν συνδέεται με μάππες και ούτε ο Φουκού έγραψε για μάππα! Βλέπετε φαντάσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Που είσασταν όταν έπιασε την Βουλή,το κηποθέατρο,το Κολουμπια,τζαι τόσα άλλα μεγάλα έργα?Οξα τζαι τζιντον τζαιρον εγοραζεν παιχτες..Ατε ρε ουστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τελικα ειμαστε ριφκια σαν λαος οι μεν ομονοιατες χαιρουντε γιατι γοραζει τους παιχτες οι δε αποελιστες ανορθωσιατες κ.α πειραζει τους γιατι αγοραζει παιχτες της ομονοιας.
    Αντι να ενοχλει που υπαρχει τοση αδιαφανεια (διαχρονικα αλλα δυστυχως με αυξανομενο ρυθμο) στο πως δινονται τα δημοσια εργα και ποσα λεφτα σπαταλιουνται επειδη οι μιζες παν συννεφο και οχι μονο ο Νεοφυτου αλλα και πολλοι αλλοι. Πολλες φορες τα εργα γινονται χωρις να γινονται με εντιμο τροπο οι διαγωνισμο(νομιμο μεν ανηθικο δε) και την νυφη πληρωνουμεν την εμεις.
    Οσο σαν κυπριοι εννα ασχολουμαστε με τις ομαδες μας και ποιος εδωκεν παραπανω, καποιοι λιγοι θα κανουν παρτυ πανω στην ραχη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πολλα ππισης τουτος ο μιλτης ρε.πιαννει τοσα λεφτα τζαι μονο παικτες του μισου εκατομμυριου φερνει στην ομαδα.ο ρομπερτο καρλος εν μας εκαμνε ας πουμε;αδικαιολογητος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Από την οικονομική κρίση επηρεάστηκε περισσότερο η οικοδομική βιομηχανία και πολλές κατασκευαστικές εταιρείες απολύουν προσωπικό. Πιστεύω ότι η ολοκλήρωση δημοσίων έργων θα βοηθήσει στη διατήρηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα. Μπρόβο στην κυβέρνηση μας και στον κον Νεοφύτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. RE Harry kai o poupanw sou varte Prime tel!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. re makridi ise trella me tin prasini fanella!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. na pellanete.
    pegeia thanks.
    porto atletico k chelsea mou GAMA TOUS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Kala re #@#@#@#@# tis foukous..toso @#@#@#@# isaste? Edo kalousate ton kosmo ama sas kamnei kataggelies na steleli kai ta apodeiktika stixia...
    E POU EN TA DIKA SAS ?
    Alla to kollima kollima...
    krima kai itan kali i prospathia sas..Arxika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. papa8anasiu ise trella me tu 8rilu ti fanela!
    Morfis ole ke ta miala pure!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. tjie o mperlouskoni dia riallia tis milan kamete erevna
    alla me ton makridi kafkisas koma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. distixos gia alli mia forta ena sovaro thema ediasirthike i alithkia ine oti i kivernisi mas tora klaiei kai sto kipriako kai sto esoteriko, o kivernitikos mixanismos auxanete eno eipe i diethnes nomismatiki mixani na miothi amesa, kai pios tin troi,

    emeis parapano dasmoi pano sta autokinita, akinita kai xilia alla gia na ta troi i kivernisi stin presvia tis kouvas kai stes mizes ton prosforon tou kiriou miltiadi

    Kai osoi asxolithikan me prosfores tis kivernisis xeroun oti ta pramata enen kai polla tixaia kai gia na piais prosfora pezoun polla senaria

    O non noito

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. να σας πω κάτι,ο νεοφύτου έπιανεν μεγάλα έργα,εκατομμυρίων,και υπο κυβέρνηση Κληρίδη και Παπαδοπούλου.Αλλα τζίντον καιρό επειδή εν ήταν πρόεδρος της ομόνοιας εν έφκήκε κανενας να πει τίποτε.τωρά όμως ανοίει ο κάθε ττόπουζος το στόμα του τζαι λαλεί μαλακίες.που εν οι αποδείξεις σας κύριοι?έσχετε χαρκια που να λαλούν το και το?

    Τζαι όσο αφορά τους αποεΡλίστες να κρούζετε σκατάκια που επίασαμεν τον Μακρίδη,που σας εγάμησεν η Πέγεια τζαι που έννα σας γαμήσει η Τσελσι και η Αθλέτικο..Τζαι στις 12/12 εγώ θα είμαι πάνω στο πέταλλο τζαι θα σας τραγουδώ: Ευρωπαίοι Ευρωπαίοι σας αρέσουνε τα ΠΡΑΣΙΝΑ τα πεη!αντε γεια μαλακισμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. FUCK OFF

    Ανώνυμε 6 Σεπτέμβριος 2009 11:17 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Bastards... diladi pou ta 9-10 erga pou ktizounde ta 2-3 prosferoun kati stin kinonia(opws ta iatria, pou makari na men ta doume mprosta mas) ta alla vasika erkounde enantio mas, k gia na ikanopiisoun tes aneseis twn mpatswn(signomi twn astinomwn)

    ΑπάντησηΔιαγραφή